Heim / Tíðindi / Seinastu Tíðindini / OL-liðið: Sensation
chess

OL-liðið: Sensation

At vi vandt over Bosnien-Hercegovina i 8. runde af skak OL i Baku kan beskrives meget kort: Det var en sensation. Med et rating gennemsnit på 2495 er det det stærkeste hold, som vi nogen sinde har vundet over. Og hvordan gik det så til? Helgi spillede en variant, som så livsfarlig ud. Han havde dog kendskab til en lignende stilling, og lidt efter lidt fik han stabiliseret sig. På et tidspunkt spillede han dog upræcist, og modstanderen kunne have lavet et meget chancerigt offer. Da modstanderen missede denne chance, overtog Helgi fuldstændig styringen. Han trykkede modstanderen i bund, fik dronning og bonde for to tårne og derefter endnu en bonde. Til sidst åbnede han stillingen, så den stærke løber på c6 virkelig kunne komme til sin ret. Den hvide stilling faldt bare sammen, så modstanderen havde fået nok og opgav. Jeg kom ud i en stilling, hvor jeg måtte overveje, om jeg ville tillade min modstander almindeligt godt modspil, eller om jeg skulle snuppe en bonde og give min modstander et kraftigt initiativ. Jeg valgte det sidste. Egentlig syntes jeg, at jeg havde styr på stillingen, men efterhånden blev hans initiativ så kraftigt, at jeg måtte give bonden tilbage. Det endte så med en trækgentagelse, som ingen af os rigtigt kunne undvige. Jóan Hendrik var oppe mod en gammel ræv, som sikkert har spillet samme slags stillinger hundredvis af gange. Det så ud som om, Jóan Hendrik havde fået afviklet til en remisagtig stilling, men han havde overset et kraftigt kvalitetsoffer. Derefter kunne Jóan Hendrik ikke undgå et tårnslutspil med en bonde for lidt, og der fik han ingen modchancer. Dagens andet højdepunkt var Sjúrður. Han tog en bonde i åbningen og spillede derefter godt og hurtigt. Da modstanderen, efter at have brugt i alt mere end en time på lokken, i 14. og 18. træk lavede grove fejl, var partiet allerede afgjort. Sjúrður kørte partiet sikkert i hus, uden at give modstanderen de mindste chancer. Jeg skylder at nævne en person, som har en meget stor andel i, at vi klarede os så godt. Vi har i år GM Branko Tadic som hjælper, og det har gjort en stor forskel. Han hjalp Sjúrður og mig godt på vej i dag, og han har alle dagene været en meget stor hjælp og inspirationskilde for Jóan Hendrik, Sjúrður og mig. Efter at have arbejdet sammen med ham, er det gået op for mig, hvor meget der kræves for at være ordentligt forberedt. I mine 16 olympiader har jeg aldrig før oplevet noget lignende. Det er hårdt, men givende, og jeg håber, at dette samarbejde kan fortsætte ved andre turneringer. Mange har spurgt til Helgis normchancer. Det ligger vist ret fast, at kan Helgi få remis i de næste to runder, er han stormester. Det er bare ikke så let. Vi møder så de olympiske mestre fra Kina i morgen. Der må vi vist bare tage imod hvert ½ point med kyshånd.

Sí eisini

SmallNations2019_lidid

Aftur Malta í dag

Føroyar fáa longu í dag møguleikan at løna Malta ósigurin í fótbólti í gjár aftur. …